Nordic Laser

cart Varukorg  

(tom)

Nyhetsbrev

Hårsjukdomar

Alopecia Areata (AA) – fläckvis håravfall.

En autoimmun sjukdom som kan uppträda var som helst på huvudet – vanligen som runda eller ovala fläckar, 2-4 cm. Det är inte ovanligt att man har flera fläckar samtidigt och att dessa kan flytta sig till andra ställen på huvudet.

Kroppens eget immunförsvar attackerar av någon okänd anledning hårcellerna och får dem att lämna den anagena växtfasen och släppa hårstrået. Denna process kan vara mycket snabb och det är inte ovanligt att personer kan få en kal fläck inom 24 timmar.

Ju kortare tid man har haft dessa fläckar ju större sannolikhet är det att håret växer tillbaka. Ofta försvinner fläckarna inom 6-12 månader. Men sjukdomen är lömsk och håravfallet kan många år senare komma tillbaka. En bidragande orsak till utbrotten på denna latenta sjukdom är stress och oro.

En vanlig behandlingsform är laserbehandling, nålar eller andra kemikalier som skapar en irritation i huden där den kala fläcken finns. Då kan immunförsvaret lämna hårsäckarna och börja bearbeta hudirritationen och hårväxten kan återupptas.

 

Traction Alopecia 

Lokalt trauma där tighta frisyrer, typ hårt bakåtknutna flätor, drar i hårsäckarna och skapar skador. Upptäcks de i tid kan håret komma att växa tillbaka annars kan det bli permanenta skador utan återväxt av nytt hår.

 

Telogen Effluvium 

När kroppen genomgår omvälvande och starkt dramatiska upplevelser, såsom kraftiga infektioner, febersjukdomar, barnafödsel, svåra operationer eller extrem stress förändras växtfaserna för de individuella hårstråna. Från att befinna sig i växtfas (anagen fas som varar upp till 6-7 år) kan de plötsligt övergå till telogen fas där håren ramlar av. Byte till den telogena fasen kan ske väldigt snabbt, inom bara några veckor kan stora delar av det befintliga håret komma att falla av. En del kvinnor kan drabbas att denna åkomma utan att egentligen drabbats av svår trauma och här har vetenskapen ingen förklaring idag.

 

Anagen Effluvium

Flertalet av kvinnor som lider av ärftligt håravfall har ett uttunnat område ovanpå skalpen, huvudet. Män å andra sidan har sällan en uttunnat hårväxt utan ofta mer distinkt mönster av håravfall. Ärftligt håravfall hos kvinnor har i mångt och mycket samma orsaker som för män, det vill säga manliga hormoner som påverkar hårsäckarna. Men för kvinnor kan även p-piller med mycket hormoner i, graviditet och klimakteriet spela en stor roll vad gäller hormonbalansen i kroppen. Gemensamt för båda är dock att mängden DHT i härsäckarna påverkar mängden håravfall och hastigheten med vilken den breder ut sig.

 

Trichotillomani

Trichotillomani är en störning i vilken man medvetet eller omedvetet av olika orsaker plockar bort hår från någonstans på kroppen. Sjukdomen är inte speciellt känd och kan därför få folk som lider av den att känna sig väldigt ensamma och olyckliga för att de inte kan sluta med beteendet. Därför försöker de ofta dölja det hela och inte prata om det med andra.

 

Scarring Alopecia

Håravfall som beror på ärrbildningar på hjässan kallas ärrbildande alopecia eller scarring alopecia. Ärrbildningen kan ha flera orsaker. Traction alopecia eller trichotillomani (se ovan) kan bilda ärr om de får fortgå under lång tid.

Skador på hårbotten från olyckor eller brännskador lämnar ofta permanenta ärr utan hårväxt. Det finns flera autoimmuna sjukdomar som skadar hårcellerna så att de dör och då lämnar endast ärrvävnad kvar. Bakterie infektioner och virus infektioner kan även de ge permanenta ärr som följd.


Nanofibres - Nanofibres hrfibrer frn Nanogen 240 kr